Het is de tijd voor wild. Ook Herberg Stevensweert heeft weer een mooie wildspecial in de planning.
Tijd voor wild
Met de herfst begint ook het wildseizoen. Officieel op 15 oktober. Eigenlijk klopt dit niet helemaal want sommig wild is eigenlijk het hele jaar door verkrijgbaar. Denk aan wild konijn, wilde duif of wilde ganzen. Ander wild weer alleen in bepaalde periodes. Zoals hert of reegeiten en reebokken. En soms is wild ook op afschot verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan wilde zwijnen die schade veroorzaken. Dat we toch spreken van het wildseizoen vanaf 15 oktober heeft meer met tradities te maken waaronder ook de culinaire traditie. Wat wanneer te krijgen is kan bekeken worden op de wildkaart.
Culinaire traditie
Zodra de herfst begint trekken we weer naar binnen. Het weer wordt natter en kouder. Het is tijd om het binnen gezellig te maken met de haard of kachel aan. We steken een kaarsje aan en krijgen trek in warme dranken, steviger eten en daar past wild uitermate goed bij. Een lekkere stoofschotel, paddestoelen en zo meer. Het ultieme comfortfood voor de koude dagen die komen.
Wild
De meesten van ons denken bij wild aan een bepaalde smaak van een dier. Een specifieke smaak waar je van houdt of juist niet. Over het algemeen heeft wild vlees een sterkere smaak. Gekweekt wild is zachter van smaak, niet zo uitgesproken. Soms smaakt het vlees van gekweekt wild helemaal niet als hetzelfde dier dat wel in het wild heeft geleefd. Een goed voorbeeld hiervan is eend. Maar juist deze sterkere smaken passen bij het eten dat we graag hebben in deze tijd van het jaar.
Maar ‘wild’ kan ook bestaan uit paddestoelen. Juist in de herfstperiode kun je in de bossen volop diverse soorten vinden. Niet dat dit overal is toegestaan of dat dit raadzaam is om te doen als leek.
Herberg Stevensweert
Ook Pascalle en Marcus hebben weer een heerlijke wildspecial gepland. Zet 10,11 of 12 oktober in jullie agenda en kom genieten!