Snoekbaars uit het IJsselmeer

Het is weer tijd voor snoekbaars uit het IJsselmeer. Wat is hier zo bijzonder aan?

IJsselmeer snoekbaarsJullie hebben vast allemaal Marcus’ foto’s en filmpje gezien op social media van de snoekbaars die hij net geleverd had gekregen. Gelukkig deelt hij ook foto’s van het lekkere gerecht dat hij met de snoekbaars heeft gemaakt. Dat ziet er tenslotte toch veel mooier uit dan de kop van zo’n dooie vis. De foto van het gerecht geeft je toch net even wat meer zin in snoekbaars dan de ongefileerde versie ervan.

Afkomst

Toch is het mooi dat Marcus dit op deze manier deelt. Tenslotte komt melk niet uit een pak en vlees en vis niet uit de winkel. Daarbij is een beetje bewustwording over dat wat je op je bordje krijgt niet verkeerd. Voordat het een mooi gerechtje was leefde het dier als rund, varken of iets anders en zwom de vis nog lekker in de zee. Weet hebben van wát je eet doet je je eten meer waarderen.

Snoekbaars uit het IJsselmeer

Snoekbaars

Terug naar de snoekbaars. Snoekbaars is een zoetwatervis die overal in Nederland voorkomt waar diepere wateren zijn met veel vegetatie. Het is een echte roofvis. Omdat hij een tijd lang sterk overbevist is, is men snoekbaars ook gaan kweken waardoor deze het hele jaar door verkrijgbaar is. De wilde snoekbaars echter is alleen verkrijgbaar van oktober tot maart. Dan zoeken deze de minder diepe wateren op om te paaien en te jagen. Ongemoeid kunnen deze wilde exemplaren wel ruim een meter lang worden met een gewicht van 20 kg! Overigens moeten snoekbaarzen kleiner dan 42 cm altijd worden teruggezet. Snoekbaars is gewild om zijn zachte smaak en mooi vlees, bovendien zit de vis vol met eiwitten en omega-3 vetzuren. Niet alleen een lekkere vis maar ook nog zeer gezond dus.

Snoekbaars uit het IJsselmeer

Snoekbaars uit het IJsselmeer is anders dan snoekbaarzen uit andere leefgebieden. In die zin dat het IJsselmeer een ander leefgebied biedt met andere vegetatie en andere prooien. Je bent wat je eet geldt in dit geval ook voor de snoekbaars. En dat proef je terug in het vlees van de IJsselmeer snoekbaars.

Ingrid Kretzer, blogger

Lees ook
Nog eens over asperges…

Nog eens over asperges…

Witte, groene, paarse asperges en aspergettes.
Texels lam

Texels lam

Texels lam bij Herberg Stevensweert
Asperges

Asperges

Het seizoen komt er weer aan. Ook zo’n zin in asperges?