Skrei by Marcus

Skrei, ook wel winterkabeljauw genaamd, is een vis die op veel manieren bereid kan worden. Een perfecte vis voor Marcus om zijn ideeën op los te laten. Toch wordt skrei by Marcus heel eenvoudig bereid…

Skrei

Deze winterkabeljauw is, net als de ‘gewone’ kabeljauw, afkomstig uit de Noorse wateren. Alleen komt de gevangen skrei uit de wateren rondom de Lofoten. Een eilandengroep voor de kust van Noord-Noorwegen. Hier is het water zuiver, voedselrijk en relatief warm. Een reden voor de skrei om eens per jaar, in januari, naar deze wateren te zwemmen om te paaien. Tegen april vertrekken ze weer. De rest van het jaar  leven ze in de Barenszzee, de zee bij de noordpoolcirkel.

In Noorwegen kijken ze rond januari reikhalzend uit naar de komst van de skrei. Zoals wij uitzien naar de komst van de nieuwe haring, doen de Noren dat met skrei.

Skrei onderscheidt zich van de gewone kabeljauw door een iets lichter groene kleur, fijnere stippels op zijn rug en een mooier verloop van kleuren van buik tot rug. Het vlees van de skrei is spierwit en heel stevig. Dat maakt dat het een vis is die goed te bereiden is zonder snel uit elkaar te vallen. Met een heel pure smaak.

Overigens betekent het woord skreid ‘zwerver’ in het Noors. Dit vanwege de lange tocht die de vis ieder jaar onderneemt.

Skrei by Marcus

Chef-kok Marcus ziet skrei als een echte delicatesse met oneindig veel mogelijkheden. Skrei is op veel manieren inzetbaar. Als koud gerecht, als warm gerecht. Als voorgerecht en als hoofdgerecht. Gebakken, gegrild of geroosterd. Skreifilet is het meest gangbare stuk van de vis dat wordt geserveerd maar Marcus heeft een voorkeur voor skreiwangen. Waarbij hij gaat voor het pure van de vis zonder veel toevoegingen. Net als de Noren. Een simpel tempura beslag en dan heel kort bakken. Dat is alles. Skrei by Marcus.

Gezond

Behalve lekker is skrei ook goed voor je gezondheid. Het is een bron van eiwitten, vitamine B12 en omega-3-vetzuren. Goed voor hersenen en hart. Skrei is ook laag in verzadigde vetten en cholesterol. Hiermee is het een gezonde optie voor mensen die op hun cholesterol (moeten) letten.

Rode wijn

In Noorwegen wordt rode wijn bij skrei gedronken. Ofschoon we in het verleden in ons land steevast witte wijn bij vis dronken, is dit ook geen vast gegeven meer. Dus wat let ons om het ook eens te proberen? Een lekker rode wijn bij skrei. Daar weet Pascalle vast wel raad op. Proost alvast!

Ingrid Kretzer, blogger

Lees ook
Marigold, het bijzondere eitje

Marigold, het bijzondere eitje

Koken met Marigold, het bijzondere eitje.
Ijs by Marcus!

Ijs by Marcus!

Zelfgemaakt ijs bij Herberg Stevensweert
Canner babykreeft

Canner babykreeft

Het seizoen van de Canner babykreeft.