Rode carabinero

Wat rolt dat lekker over de tong niet? Rode carabinero… Ik zeg het nog een paar keer hardop voor mezelf. Het klinkt heerlijk en exotisch… Maar wat is het eigenlijk? Marcus heeft me nieuwsgierig gemaakt met het posten van een foto van zijn gerecht hiermee.

Een rode carabinero blijkt een rode reuzegarnaal te zijn. Eigenlijk is dat ‘rode’ een onnodige toevoeging omdat deze garnalensoort bekend staat om zijn rode kleur. En ik hoor jullie denken ‘ja maar garnalen zijn toch altijd rood?’ En dat klopt inderdaad. Garnalen zijn rood of roze maar dan na het koken. En deze garnaal is vóór het koken al rood. En dan ook nog een rood dat veel roder is dan dat van de ‘gewone’ gamba’s na het koken. Dat ‘reuze’ in reuzegarnaal slaat trouwens op de 25 cm groot die deze garnalen kunnen worden. Samen met de rode kleur zorgt dit voor een indrukwekkende verschijning.

De carabinero garnaal wordt maar op kleine schaal gevangen en is daardoor een exclusief product. Van de late zomer tot het vroege voorjaar is het piekseizoen qua vangst. Hierbij staan de wateren rondom Spanje, Portugal en Marokko bekend als de beste gebieden om ze te vangen.

De carabinero’s hebben een diepe intense smaak. Zoetig en umami volgens de kenners. Dat maakt dat ze heerlijk zijn om te grillen of bakken. Maar ook Marcus’ carpaccio van carabinero mag er wezen!

Zin om dit gerecht te proeven? Bekijk dan de menukaart van Herberg Stevensweert en reserveer.

Een heerlijke carpaccio van rode carabinero vergezeld van sinaasappel, venkel, dille en crème fraîche is de start van een heerlijk middagje of avondje genieten. Mmm….

Tot snel.

Ingrid Kretzer, blogger

Lees ook
Nog eens over asperges…

Nog eens over asperges…

Witte, groene, paarse asperges en aspergettes.
Texels lam

Texels lam

Texels lam bij Herberg Stevensweert
Asperges

Asperges

Het seizoen komt er weer aan. Ook zo’n zin in asperges?