Een beetje vreemd gevormde zwam maar wat een smaak! Mmm morieljes…
Morieljes
Ze zien er inderdaad een beetje vreemd uit met hun grillige vormen maar toch zijn het heerlijk eetbare zwammen. Mits verhit uiteraard. Onverhit zijn ze namelijk licht giftig. Ook morieljes zijn een product van eigen bodem. Ze kunnen worden gevonden in onze loofbossen of in onze tuinen en parken mits de bodem maar kalkhoudend en mineraalrijk is. In onze contreien vind je ze op deze plaatsen in april en mei. Niet heel veel echter. Dus mocht je ze vinden, pluk dan met beleid.
Culinair pareltje
Zoals asperges de koningin van de groentes wordt genoemd, staat de morielje bekend als de koning onder de paddestoelen. Toevallig dat beide ook in dezelfde periode bovengronds komen. Niet verwonderlijk ook dat deze beide goed gecombineerd kunnen worden op culinair vlak. Ze vormen een mooi lentegerechtje. Morieljes hebben een heel diepe en kruidige smaak. De bekendste toepassing hiervan is wel in de crèmige pastasauzen, in ragouts en in risotto. Door de combinatie van morieljes en room komt de kruidige smaak heel goed tot zijn recht.
Overigens
De naam morieljes is een verzamelnaam voor verschillende soorten morieljes. In onze streken kunnen we de gewone morielje, de kapjesmorielje en de kegelmorielje vinden. Maar wanneer men het heeft over morielje wordt met name de gewone morielje bedoeld. Die overigens zo gewoon niet is want door zijn toepasbaarheid in de keuken en zijn geweldige smaak is het een duur product geworden. In het wild zijn ze wel te vinden maar heel beperkt. Daarbij heeft het lang geduurd voordat er iemand uitvond hoe je deze paddestoelen kon gaan kweken. Vandaar dat ze maar een kort seizoen vers beschikbaar zijn voor de restaurants. Gedroogd echter zijn ze het hele jaar te verkrijgen.