Superfood: Plankton en algen

Het nieuwe superfood: plankton en algen. En zeewier, zeekraal, en meer goeds uit de zee. Maar wat is het en is dat nou lekker…

zeegroentesOnbekende wereld

Voor de meeste van ons een onbekende wereld en daarom is dit soort eten uit de zee nieuw voor ons. Mensen langs de kust weten natuurlijk beter. Zoveel soorten zeewieren. Met namen als codium, zee-eik, zeesla, roodhoorntjeswier, visdraadzeewier… Ofschoon deze laatste niet echt een uitnodigende naam heeft voor in het menu. Maar het gaat om de smaak gelukkig. En dan hebben we nog de zilte groentes: ijskruidblad, zeebanaantjes, lamsoren, zeekraal… Binnenstebuiten had hier een tijd geleden een mooie aflevering over.

Plankton en algen

Wat nog onbekendere zaken voor in het eten zijn zijn plankton en algen. In het algemeen roept dit meer een gevoel van afschuw op dan dat je denkt aan lekker eten. En toch is dit zo. Waar deze ingrediënten in eerste instantie ontdekt zijn door de voedingssuplementen-industrie vanwege hun hoge omega-3 vetzuren en mineralen ed., hebben ze nu ook hun weg gevonden naar de culinaire keukens.

Wat is het?

Ik hoor jullie denken ‘Allemaal leuk om te weten maar wat is/zijn het nu eigenlijk?’

Nu, plankton bestaat uit twee hoofdsoorten. Fytoplankton en zöoplankton. Zöoplankton zijn hele kleine diertjes. Dat is niet de plankton waar het nu om gaat. Het gaat om fytoplankton en dit zijn eencellige algen en eigenlijk hele kleine plantjes. Algen die zo groot worden als planten noemen we zeewieren.

Het nieuwe superfood: plankton en algenExperimenten

Gedroogd en vermalen kan er eindeloos worden gevarieerd met dit product. Het geeft een sterke smaak. Bij uitstek iets om uitgebreid mee te experimenteren. Zodat onbekend niet meer onbemind zal zijn. Daarbij is het een fantastisch product voor de vegetariërs onder ons. Juist vanwege de hoge voedingswaarde.

Herberg Stevensweert

 

Ook Marcus maakt gebruik van de zeegroentes en algen. Jullie hebben vast deze foto gezien die Marcus heeft gedeeld op zijn socials. Ziet er goed uit nietwaar? Laat jullie verrassen en kom proeven. Laat vooral weten hoe jullie het hebben ervaren.

Smakelijk eten!

Ingrid Kretzer, blogger

Lees ook
Nog eens over asperges…

Nog eens over asperges…

Witte, groene, paarse asperges en aspergettes.
Texels lam

Texels lam

Texels lam bij Herberg Stevensweert
Asperges

Asperges

Het seizoen komt er weer aan. Ook zo’n zin in asperges?