Ja, jullie lezen het goed. Gerookte groenten en fruit. De nieuwste ontwikkelingen op culinair gebied. Wat moeten we ons daar bij voorstellen?
Vis en vlees
Van vroeger uit was roken hét conserveringsmiddel om goederen langer houdbaar te maken. Gerookte vis zoals zalm en paling kennen we allemaal wel. Ook gerookt vlees is bekend. Maar doordat de mensen steeds meer op zoek gaan naar alternatieven voor vlees en vis en er daarom ook meer en meer gezocht wordt naar andere of bijzondere bereidingswijzen voor groenten en fruit, kon het roken van groenten en fruit niet uitblijven.
Groenten en fruit
In Nederland heeft Rokerij Smoking in Enkhuizen zich gespecialiseerd in het roken van groentes en fruit. Van oorsprong een rokerij van vlees en vis die zich richtte op het koud roken van hun producten. Koud roken gebeurt bij temperaturen onder de 7 graden Celsius waarbij tegenwoordig in plaats van vis en vlees, groenten en fruit minimaal 24 uur worden gerookt. Zonder kunstmatige toevoegingen zoals conserveringsmiddelen of rookaroma’s.
Het rookproces zorgt door vochtverlies voor een zachte structuur en een geconcentreerde smaak. Een perfecte basis of toevoeging voor de chefkok die zich wil verdiepen in deze ontwikkelingen.
Vegetarisch menu
Natuurlijk is Marcus zo’n chefkok. Hij merkt ook dat gasten steeds meer kiezen voor vegetarische menu’s. Niet omdat ze vegetariër zijn maar omdat ze deze menu’s wel eens willen proberen en er vaak verrast achter komen dat een vegetarisch menu niet onder doet voor een menu met vlees en/of vis. De meest gehoorde opmerking in zijn restaurant is dan ook dat mensen hebben genoten van het vegetarische menu en het vlees of de vis helemaal niet hebben gemist. Dat ze net zo’n ‘vol’ gevoel hebben als bij elk ander menu. Juist deze ervaringen zorgen ervoor dat er steeds vaker voor de vegetarische optie wordt gekozen.
Mochten jullie dit ook eens willen proberen, reserveer dan bij Herberg Stevensweert en geef jullie voorkeur alvast aan bij de reservering. Overigens maakt Marcus ook bij de vlees/vis menus’s gebruik van de gerookte groente en fruit. Alvast smakelijk eten!