Cranberries van eigen bodem

Het is weer de tijd van het jaar. Voor wild, voor de kachel, voor het verheugen op de feestdagen. Maar ook voor cranberry’s. Marcus gebruikt hiervoor de cranberry’s van Terschelling. Want als het kan gebruik je natuurlijk cranberries van eigen bodem.

Veenbessen

In het Nederlands noemen we cranberry’s veenbessen. We kennen ze vooral van de kersttijd. Vooraf liggen de bessen volop in de winkel. Wie kent niet de zakken vol rode, wat grotere bessen die na aanschaf worden omgetoverd tot een lekkere jam of saus.

Zuur besje

Ofschoon de bessen oorspronkelijk uit Noord-Amerika komen, worden ze hier ook geteeld. In Brabant, Friesland en op de waddeneilanden Ameland en Terschelling. Ze hebben een mooie rode kleur en worden vanaf oktober tot februari geoogst en verkocht. De bessen zijn zonder bereiding niet lekker, ze smaken erg zuur. Gedroogd daarentegen smaken ze zoeter. En bij warme bereiding wordt er meestal een zoetstof gebruikt wat een heerlijke begeleider oplevert voor wild, bij kaas, in toetjes, enz.

Vitaminebommetjes

Zoals veel bessen is ook de veenbes erg gezond. Ze bevatten veel vitamine C en antioxidanten. De antioxidanten helpen schadelijke stoffen uit het lichaam te verwijderen, dit verhoogt de weerstand en beschermt je lichaam tegen ziektes. Het drinken van veenbessensap wordt bijvoorbeeld vaak geadviseerd bij blaasontsteking.

Culinair pareltje

Zoals gezegd is de veenbes een geweldige begeleider van vlees. Of in deze tijd van het jaar bij wild. Ook Marcus ziet de waarde van dit kleine besje. De komende tijd zullen jullie dit zeker terug zien in zijn gerechten. Mochten jullie nieuwsgierig zijn naar bereidingen met veenbessen kijk dan eens op cranberries.nl en doe zo leuke inspiratie op.

Ingrid Kretzer, blogger

Lees ook
Nog eens over asperges…

Nog eens over asperges…

Witte, groene, paarse asperges en aspergettes.
Texels lam

Texels lam

Texels lam bij Herberg Stevensweert
Asperges

Asperges

Het seizoen komt er weer aan. Ook zo’n zin in asperges?